Sâmbătă, 29 Februarie 2020 23:11

Seara pentru minte, inima si literatura la Vladu Nica din Osica

 Sâmbătă, 30 martie a.c., în amfiteatrul Liceului „Ion Gh. Roșca”, s-a desfășurat a II-a ediție a „Serilor pentru minte, inima și literatură la Vladu Nica din Osica” Manifestarea a fost organizată de către Asociația Pro Memoria, în colaborare cu Primăria și liceul din localitate.

Protagonistul acestei manifestări culturale a fost Nicolae Coande, cunoscut în Osica drept „Poetul din Modorani”*. Asta, pentru a fi deosebit de Poetul din Vladuleni** (adică Marian Drăghici, redactor-șef adjunct al revistei Uniunii Scriitorilor din România „Viata Românească”).

Nicolae Coande s-a nascut in 1962, este absolvent al facultatii de Filosofie-Sociologie (dubla specializare) si are un master in filososofie la Universitatea din Craiova, cu o dizertatie despre miza gandirii in filosofia tarzie a lui Martin Heidegger.
Ceea ce impresionează cu adevărat în cadrul manifestărilor culturale „la Vladu Nica din Osica” este lipsa evidentă a oricărei regii. Spectatori sunt doar cei interesați (motiv pentru care Amfiteatrul liceului nu este niciodată aglomerat) iar protagoniștii sunt, în parte, nominalizați, în parte, spontani.

Nicolae Coande a sosit la Osica însoțit de domnii Corneliu Mihai Ungureanu – creator și redactor-șef al revistei on-line „Prăvălia culturală” și Marius Dobrin, cunoscut, în special, pentru lucrări a căror temă predilectă este istoria Băniei. Desigur, fiecare dintre ei și-au pregătit, din vreme, intervențiile, dar ca urmare a dialogului cu spectatorii totul s-a transformat într-o manifestare spontană, care a entuziasmat întreaga asistență.

Din poemele ale căror versuri au răsunat în Amfiteatrul Liceului din Osica am selectat și publicăm aici: VorbaIago.

*Modorani – cartier situat în sud-vestul Osicii Mari în care s-a născut Nicolae Coande
** Vlăduleni – cartier situat în estul Osicii Mari în care s-a născut Marian Drăghici

Read 1144 times