Duminică, 01 Martie 2020 00:19

Ceremonia de dezvelire a bustului lui Ion Gh. Roșca

In miezul zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, a avut loc în Osica de Sus ceremonia de dezvelire a bustului celui care a fost Ion Gh. Roșca, prof. univ. dr. rector al Academiei de Științe Economice din București, personalitate marcantă a științelor economice și managementului universitar românesc, născut în 1949 și săvârșit din viață în plină forță creatoare, puțin înainte de-a împlini vârsta de 64 de ani, în 2013.

Lucrarea turnată în bronz este opera sculptorului Marcel Voinea, artist oltean de referință, președintele Filialei UAP Craiova, realizator a numeroase monumente și ansambluri monumentale în țară și străinătate, dintre care amintim doar bustul M.S. Regele Mihai I, amplasat în fața Teatrului Național „M. Sorescu” din Craiova. Alături de autor au stat poeții Paul Aretzu, Nicolae Coande, Simona Dumitrache.

Au fost prezenți, din mediul academic, profesorii universitari: dr. Marin Dinu (ASE București), dr. Ioan Talpoș, dr. Doina Dănăiață și dr. Mihaela Muntean (Universitatea de Vest, Timișoara), Dr. Constantin Roșca, dr. Adriana Schiopoiu Burlea, dr. Mihai Vărzaru, profesorii conferențiari Doina Roșca și Adrian Roșca (Universitatea Craiova). Au rostit alocuțiuni primarul comunei Ion Ciocan, profesor Sorina Iacob, directoarea liceului, precum și cei care l-au cunoscut și apreciat pe distinsul profesionist și om de cultură Ion Gh. Roșca.

S-au depus coroane de flori din partea Primăriei Osica de Sus, Asociației „Pro Memoria” , Liceului „Ion Gh. Roșca”, AFER – Asociația Facultăților de Economie din România și SSMR – Societatea Științifică de Management din România, instituții care au finanțat realizarea lucrării, iar preoții Daniel Preda și George Popa au săvârșit slujba de pomenire.

Au participat alături de membrii familiei, profesorii și elevii liceului care a primit la 12 septembrie 2011 numele celui care avea să-i devină mentor și exemplu de rigoare, ținută morală și științifică. În final, deosebit de emoționant a fost momentul în care, chiar glasul blând al profesorului a răsunat pe deasupra capetelor tuturor, cu discursul rostit la deschiderea anului școlar 2013: „…Dacă vreți să fiți fericiți trebuie să faceți câteva lucruri sfinte: să iubiți cu patimă pe Dumnezeu, să vă iubiți cu patimă școala. Școala este singura biserică din civilizația modernă care nu poartă cruce, dar ea este o biserică… Iubiți-vă profesorii. Profesorii sunt, după părerea mea, mesagerii lui Dumnezeu pe pământ. Ei sunt sfinții din viața voastră. Cred că profesorii se detașează de restul lumii prin sufletul lor… Iubiți cartea…”
Cristina Bacicu Botez
(Câteva frunze aurii au tresărit ușor și s-au desprins din copaci pe umărul noului monument ridicat în Osica de Sus)

Read 1266 times